Ga door naar hoofdinhoud

De Oorsprong en Populariteit van de Aperol Spritz

De Aperol Spritz is inmiddels niet meer weg te denken van menukaarten in bars en restaurants. Met zijn opvallende oranje kleur en verfrissende, licht bittere smaak is het een van de populairste zomercocktails in Europa. Maar hoe is deze drank eigenlijk zo bekend geworden?

Historische Achtergrond

De term “spritz” stamt uit de tijd dat Noord-Italië onder Oostenrijks-Hongaarse invloed stond (18e-19e eeuw). Oostenrijkse soldaten verdunnen destijds de lokale wijnen met een scheut bruiswater of soda (een ‘Spritzer’). Aperol zelf werd ontwikkeld in 1919 door de gebroeders Barbieri in Padua, Italië. De ‘Spritz met Aperol’ als cocktailconcept kreeg echter pas echt bekendheid in de jaren 50, toen de marketingmachine van Aperol begon te draaien. In de jaren 2010 is de Aperol Spritz dankzij social media en festivals razendsnel uitgegroeid tot een internationale hype.

Waarom is de Aperol Spritz zo populair?

  • Kleur en presentatie: Die oranje kleur springt meteen in het oog en straalt zomer en gezelligheid uit.
  • Smaakprofiel: De combinatie van licht bitter, fris en bubbels maakt hem perfect als aperitief.
  • Laag alcoholpercentage: Aperol bevat slechts 11% alcohol, waardoor de cocktail een toegankelijk alternatief is voor sterkere dranken.

Conclusie

De Aperol Spritz is méér dan een zomerhype. Dankzij een eeuwenoude traditie van spritz-cultuur in Noord-Italië en de verfijnde bitterheid van Aperol, is deze oranje drank uitgegroeid tot een iconische cocktail. Of je nu op een Italiaans terras zit of in je eigen achtertuin, met een Aperol Spritz geniet je altijd van een vleugje ‘la dolce vita’.

Proeven?